Αυτοεξέταση του στήθους

Τρία λεπτά μπορούν να σώσουν την ζωή σου.

Ο καρκίνος του μαστού ακόμα και σήμερα ανακαλύπτεται τις περισσότερες φορές από την ίδια την γυναίκα γιατί δυστυχώς η μαστογραφία δεν έχει γίνει ακόμα εξέταση ρουτίνας .

mastontouz2Σας βοηθάει να γνωρίσετε το σώμα σας και συγκεκριμένα το μαστό σας .

Απαλλάσσεστε από τον φόβο του καρκίνου του μαστού και αλλάζετε στάση ζωής.

Φτάνει μία φορά τον μήνα και μετά από μία εβδομάδα από την περίοδο .

Να θυμάσαι ότι η αυτοεξέταση σου προσφέρει ηρεμία αλλά δεν σου εξασφαλίζει σιγουριά .

 

 

Στο ντους

mastontouz Με το ένα χέρι στον αυχένα και με τα δάκτυλα του αντίθετου χεριού μπορείτε να ψηλαφίσετε πιθανόν οποιαδήποτε ανομοιομορφία του δέρματος ή του μαστού.

 

 

 

Μπροστά στον καθρέπτη

mastoskathreftis2 mastoskathreftisΜε τα χέρια στην μέση και μετά πίσω από τον αυχένα προσέξτε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα στο σχήμα ή στην επιδερμίδα του στήθους σας .

 

 

 

 

Στο κρεβάτι

mastoskrevati mastoskrevati2Για να εξετάσετε τον αριστερό μαστό τοποθετείτε κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη ένα μαξιλάρι και σηκώνετε το αριστερό χέρι πίσω από το κεφάλι. Με το δεξί χέρι και τα δάκτυλα τεντωμένα και ενωμένα ψηλαφίστε με κυκλικές κινήσεις από την θηλή προς την περιφέρεια κατά την φορά των δεικτών του ωρολογίου.

 

 

mastosxeri1 mastosxeri2 Για μια ολοκληρωμένη εξέταση η ψηλάφηση θα πρέπει να επαναληφτεί πέντε φορές για κάθε μαστό. Τέλος πιέζετε ελαφρώς με τον αντίχειρα και με τον δείκτη την θηλή και παρατηρήστε αν υπάρχει έκκριση υγρού.

 

 

Τι μπορώ να περιμένω με την εξέταση του μαστού

Να ψηλαφήσεις ένα μικρό όγκο του μαστού, να καταλάβεις έκκριση από την θηλή ή οποιαδήποτε αλλαγή της θηλής ή της επιδερμίδας θα πρέπει να επισκεφτείς τον χειρουργό σου.