Μαστός

Πρόληψη – Προληπτική δίαιτα

mastografia Είναι δυνατό να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε με μια προσεκτική συμπεριφορά και με μερικές εξετάσεις ελέγχου που αναφέρονται παρακάτω.


Διαβάστε περισσότερα…

 

 

 


Αυτοεξέταση του στήθους

Τρία λεπτά μπορούν να σώσουν την ζωή σου.

Ο καρκίνος του μαστού ακόμα και σήμερα ανακαλύπτεται τις περισσότερες φορές από την ίδια την γυναίκα γιατί δυστυχώς η μαστογραφία δεν έχει γίνει ακόμα εξέταση ρουτίνας .

mastontouz2Σας βοηθάει να γνωρίσετε το σώμα σας και συγκεκριμένα το μαστό σας .

Απαλλάσσεστε από τον φόβο του καρκίνου του μαστού και αλλάζετε στάση ζωής. Φτάνει μία φορά τον μήνα και μετά από μία εβδομάδα από την περίοδο .

Να θυμάσαι ότι η αυτοεξέταση σου προσφέρει ηρεμία αλλά δεν σου εξασφαλίζει σιγουριά .


Διαβάστε περισσότερα…


Ογκολογία του μαστού

Ο όγκος του μαστού θεωρείται ως μια βαριά ασθένεια εάν δεν διαγνωσθεί και δεν θεραπευτεί έγκαιρα.

Οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μερικών κυττάρων του μαστικού αδένα που μετατρέπονται σε κακοήθη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να αποδεσμευτούν από τον ιστό που τα παρήγαγε για να εισβάλουν στους γύρω ιστούς και με τον καιρό και στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Στη θεωρία μπορούν να σχηματιστούν όγκοι απ’όλους τους ιστούς του μαστού, όμως οι πιο συχνοί γεννιούνται από τα κύτταρα των λοβίδιων ή από τα κύτταρα που σχηματίζουν τα τοιχώματα των πόρων.

mastos_pos_therapeuetaiDSCN1390


Διαβάστε περισσότερα…


Πώς θεραπεύεται

Σχεδόν όλες οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ανεξάρτητα από το στάδιο, υποβάλλονται σε
χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των άρρωστων ιστών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρούργος μπορεί να προχωρήσει και στην αφαίρεση των μασχαλιαίων λεμφαδένων.

Για να ξέρουμε εάν αυτοί εμπλέκονται χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά η μέθοδος του λεμφαδένα φρουρού

DSCN1417DSCN1418

δηλαδή εντοπίζεται ο πιο κοντινός λεμφαδένας στον καρκίνο και αν αυτός αποδειχτεί ότι στερείται καρκινικών κυττάρων στο μικροσκόπιο, δεν πειράζονται οι υπόλοιποι.

DSCN1417DSCN1418

Αντιθέτως προχωρούν στην εκκένωση της μασχαλιαίας κοιλότητας. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η αφαίρεση περισσοτέρων του ενός τεταρτομορίου του στήθους.

DSCN1417DSCN1418

DSCN1417DSCN1418

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μαστεκτομία μερική ή τμηματική όπου και αυτή ακολουθείται από ακτινοθεραπεία. Στις αρχικές μορφές καρκίνου(στάδιο 1 κ’ 2) πραγματοποιήτε τεταρτεκτομή ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία. Μερικά κέντρα εχουν την δυνατότητα διεγχειρητικής ακτινοβολίας, δηλαδή ακτινοθεραπεία εντός του χειρουργείου.

DSCN1386DSCN1389


Διαβάστε περισσότερα…