Παχυσαρκία και καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού έχει σχετιστεί , με τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ πρόσληψης βάρους μετά την ενηλικίωση και του καρκίνου του μαστού, καθώς και την σημασία της διατήρησης του βάρους καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι γυναίκες που παίρνουν βάρος ως ενήλικες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των τύπων καρκίνου του μαστού.(Cancer 2006).

Πρόκειται για μελέτη που επιμελήθηκε σε δείγμα 44.000 γυναικών, απ’όπου προέκυψε ότι όσο περισσότερο βάρος παίρνει μία γυναίκα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης όλων των τύπων, σταδίων και βαθμίδων καρκίνου του μαστού.

Συγκριτικά με γυναίκες που είχαν πάρει 10 κιλά ή λιγότερο κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής , οι γυναίκες που πήραν περισσότερα από 27 κιλά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πορογενού τύπου μαστικό όγκο και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες λοβώδους τύπου καρκίνους.

Ο κίνδυνος μεταστατικού καρκίνου ήταν τριπλάσιος για τις γυναίκες που είχαν πάρει περισσότερο από 27 κιλά .

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου, έδειξε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα για 20 χρόνια ή περισσότερο προς αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Δέσποινα Μυλωνάκη

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών