Παχυσαρκία και διαβήτης

Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, με αποτέλεσμα να θεωρείται η παχυσαρκία ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη του τύπου ΙΙ.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι το βάρος και ο ΔΜΣ(δείκτης μάζας σώματος ), όπως επίσης και το ποσό της αύξησης του βάρους στο χρόνο, η χρονική διάρκεια της παχυσαρκίας και η κατανομή του λίπους στο σώμα.

Έχει φανεί ότι μία αύξηση του βάρους πάνω από 13,6 kg σε 5 χρόνια στους άνδρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ 4,5 φορές σε σχέση με αυτούς που αύξησαν το βάρος τους λιγότερο από 4,5 κιλά στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια και το μέγεθος της παχυσαρκίας τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ.

Σε διάφορες μελέτες έχει φανεί ότι η περίμετρος της μέσης σε σχέση με την περίμετρο των γοφών (πηλίκο), σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου όσο και με την εμφάνιση ΣΔ. Βέβαια δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός που συνδέει την παχυσαρκία με τον ΣΔ, όμως φαίνεται πως λόγω της αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης σε φόρτωση γλυκόζης, επέρχεται μείωση της λειτουργίας των β- κυττάρων του παγκρέατος με την πάροδο του χρόνου.

Σίγουρο είναι πως η καθοριστική επίδραση της παχυσαρκίας στην εμφάνιση ΣΔ επιβεβαιώνεται από την θετικότατη επίδραση στην αντιμετώπιση του ΣΔ, της απώλειας βάρους.

Τα μόνα που πρέπει να αποφεύγει ο ΣΔ ασθενής είναι η ζάχαρη, τα γλυκά και πάνω από όλα την παχυσαρκία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα ενός διαβητικού, με σαφώς μεγαλύτερη προσοχή στην περίπτωση του νεανικού διαβήτη.

Ένας διαβητικός όχι μόνο μπορεί, αλλά και πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος για να διατηρεί υψηλό ηθικό, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα του, πάντα όμως με συνεχή και σωστή καθοδήγηση από τον διαβητολόγο και τον διαιτολόγο του.

Δέσποινα Μυλωνάκη

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών