Πρόληψη – Προληπτική δίαιτα
Είναι δυνατό να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε με μια προσεκτική συμπεριφορά και με μερικές εξετάσεις ελέγχου που αναφέρονται παρακάτω.
Αυτοεξέταση του στήθους
Τρία λεπτά μπορούν να σώσουν την ζωή σου.
Ο καρκίνος του μαστού ακόμα και σήμερα ανακαλύπτεται τις περισσότερες φορές από την ίδια την γυναίκα γιατί δυστυχώς η μαστογραφία δεν έχει γίνει ακόμα εξέταση ρουτίνας .
Σας βοηθάει να γνωρίσετε το σώμα σας και συγκεκριμένα το μαστό σας .
Απαλλάσσεστε από τον φόβο του καρκίνου του μαστού και αλλάζετε στάση ζωής. Φτάνει μία φορά τον μήνα και μετά από μία εβδομάδα από την περίοδο .
Να θυμάσαι ότι η αυτοεξέταση σου προσφέρει ηρεμία αλλά δεν σου εξασφαλίζει σιγουριά .
Ογκολογία του μαστού
Ο όγκος του μαστού θεωρείται ως μια βαριά ασθένεια εάν δεν διαγνωσθεί και δεν θεραπευτεί έγκαιρα.
Οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μερικών κυττάρων του μαστικού αδένα που μετατρέπονται σε κακοήθη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να αποδεσμευτούν από τον ιστό που τα παρήγαγε για να εισβάλουν στους γύρω ιστούς και με τον καιρό και στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Στη θεωρία μπορούν να σχηματιστούν όγκοι απ’όλους τους ιστούς του μαστού, όμως οι πιο συχνοί γεννιούνται από τα κύτταρα των λοβίδιων ή από τα κύτταρα που σχηματίζουν τα τοιχώματα των πόρων.
Πώς θεραπεύεται
Σχεδόν όλες οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ανεξάρτητα από το στάδιο, υποβάλλονται σε
χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των άρρωστων ιστών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρούργος μπορεί να προχωρήσει και στην αφαίρεση των μασχαλιαίων λεμφαδένων.
Για να ξέρουμε εάν αυτοί εμπλέκονται χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά η μέθοδος του λεμφαδένα φρουρού
δηλαδή εντοπίζεται ο πιο κοντινός λεμφαδένας στον καρκίνο και αν αυτός αποδειχτεί ότι στερείται καρκινικών κυττάρων στο μικροσκόπιο, δεν πειράζονται οι υπόλοιποι.
Αντιθέτως προχωρούν στην εκκένωση της μασχαλιαίας κοιλότητας. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η αφαίρεση περισσοτέρων του ενός τεταρτομορίου του στήθους.
Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μαστεκτομία μερική ή τμηματική όπου και αυτή ακολουθείται από ακτινοθεραπεία. Στις αρχικές μορφές καρκίνου(στάδιο 1 κ’ 2) πραγματοποιήτε τεταρτεκτομή ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία. Μερικά κέντρα εχουν την δυνατότητα διεγχειρητικής ακτινοβολίας, δηλαδή ακτινοθεραπεία εντός του χειρουργείου.