Παχυσαρκία και αρτηριακή υπέρταση

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Σύμφωνα με τη τελευταία μελέτη του American Journal of Hypertension, οι ενήλικοι που έχουν συσσωρεμένα τα περιττά κιλά τους στη μέση διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο υπέρτασης.

Στην δεκαετή μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων η διάμετρος της μέσης διευρυνόταν με την πάροδο του χρόνου είχαν παρόμοια αύξηση και στις τιμές της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Επιπλέον , ακόμα και οι νεαροί άνδρες και γυναίκες που είχαν κοιλιακή παχυσαρκία στην αρχή της έρευνας ή που κατέληξαν παχύσαρκοι ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν με υπέρταση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με σωματότυπο μήλου, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου ΙΙ από αυτούς που συσσωρεύουν τα κιλά τους στους μηρούς και στους γοφούς.

Ακόμα και σε ομάδα υγειών ενηλίκων 30-43 ετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων η περίμετρος της μέσης είχε διευρυνθεί είδαν την τιμή της αρτηριακής τους πίεσης να αυξάνεται.

Η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελεί πολύ συχνά τμήμα του μεταβολικού συνδρόμου, μιας περίπλοκης συλλογής καρδιολογικών κινδύνων και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιο πρόβλημα προκαλεί τα υπόλοιπα.

Ωστόσο η παρούσα μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία ότι η κοιλιακή παχυσαρκία είναι ο ένοχος που προκαλεί την αντίσταση της ινσουλίνης και μετά και άλλα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου.

Δέσποινα Μυλωνάκη

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών