Παχυσαρκία – Η Νέα Ασθένεια;

obesityΗ Παχυσαρκία είναι ένα από τα σύγχρονα νοσήματα του 21ου αιώνα,αφού αποτελεί ασθένεια υψηλού κινδύνου και η συχνότητα της αυξάνεται μέ ραγδαίους ρυθμούς.

Αφορά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες,όπου ενδεικτικά περίπου το 30,5%του πληθυσμού της Αμερικής και το 20% της Ευρώπης,θεωρείται ότι πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την έχει χαρακτηρίσει ως την επιδημία του μέλλοντος.

Ταξινόμηση παχυσαρκίας με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ. ή B.M.I.Body Mass Index).

Επιπτώσεις της Παχυσαρκίας στην Υγεία
Οι παράγοντες ανάπτυξης της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι πολλοί. Από τους πιο σημαντικούς έχουν χαρακτηριστεί οι κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, η αστάθεια του μεταβολισμού και η κοινωνική πίεση, με πολλές επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στην ψυχολογία, όπως :καρδιαγγειακές ασθένειες, σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, αρτηριακή υπέρταση,υπερλιπιδαιμίες, αρθροπάθειες και μυοσκελετικά προβλήματα, κιρσοί στα κάτω άκρα, πέτρες στη χοληδόχο κύστη, δυσλειτουργίες του ήπατος, διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαταραχές γεννητικού κύκλου και ορμονών, αναπνευστικά προβλήματα και υπνική άπνοια, αυξημένη εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη,ωοθηκών, μήτρας, μαστού).Επιπλέον, ψυχολογικά προβλήματα, ψυχικές παθήσεις καθώς και κοινωνική απομόνωση.
Συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης
Όταν οι συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης (π.χ. δίαιτες, άσκηση, φαρμακευτικά σκευάσματα) αποδεικνύονται ανεπαρκείς και με παροδικά αποτελέσματα, τότε η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την μοναδική αποδεδειγμένη εναλλακτική λύση με ικανοποιητική απώλεια βάρους και τη μακρόχρονη διατήρησή του.
font color=”#ff9900″>Ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία:

    Αποτυχία συντηρητικών μεθόδων (π.χ. δίαιτες, άσκηση, φαρμακευτικά σκευάσματα κ.λ.π.)
    Δ.Μ.Σ. 35 kg/m σε συνδυασμό με άλλες σχετικές με την παχυσαρκία παθήσεις (π.χ. διαβήτης)
    Δ.Μ.Σ. 40 kg/m

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες επεμβάσεων:
Κατηγορία I: Περιοριστικού Τύπου Επεμβάσεις όπου απομονώνεται μεγάλο μέρος του στομάχου έτσι ώστε να περιορίζεται η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής.
Κατηγορία II: Επεμβάσεις δυσαπορρόφησης όπου γίνεται παράκαμψη τμήματος του λεπτού εντέρου έτσι ώστε να μειώνεται η απορρόφηση της προσλαμβανόμενης τροφής, καθώς και των θρεπτικών συστατικών.
Κατηγορία III: Συνδυασμός των παραπάνω επεμβάσεων όπου γίνεται διατομή ή παράκαμψη μέρους του στομάχου και του λεπτού εντέρου έτσι ώστε να μειώνεται και η απορρόφηση τροφής.