Ρομποτική Χειρουργική

Χειρουργική επανάσταση

robot1robot2

Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει τον χειρουργό να πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις όπου θεωρούνται σήμερα πολύ δύσκολες , διότι παρέχει στον χειρουργό τρισδιάστατη όραση και μεγαλύτερη σταθερότητα μέσω των μηχανικών χεριών του όπου είναι σημαντικότερα πιο ακριβή από αυτά του ανθρώπου.

davintsiΈχει τα ίδια πλεονεκτήματα με αυτά της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δηλαδή μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο , λιγότερο μετεγχειρητικό άλγος και ποιο γρήγορη επαναφορά στην καθημερινότητα του και στις δραστηριότητες του.

Αναίμακτη επέμβαση με πολύ μικρές τομές λίγων εκατοστών κατά συνέπεια πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

DSCN1419_davintsi_sideΜία πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι η κάμερα του ρομπότ μπορεί να προσφέρει τρισδιάστατη εικόνα και είναι πιο σταθερή από την λαπαροσκοπική, κατά συνέπεια να διευκολύνει κατά πολύ τον χειρουργό να πραγματοποιήσει μία πολύ δύσκολη επέμβαση .

Το 2002 πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεχειρουργική επέμβαση παγκοσμίως , από μία ομάδα γιατρών στην Ν. Υόρκη όπου αφαίρεσαν την χοληδόχο κύστη ενός ασθενούς στο Στρασβούργο, με την βοήθεια ενός ρομπότ παρόμοιο με αυτό του Da Vinci.
DSCN1419_davintsi_back

 

Ο χειρουργός βρίσκεται πίσω από την κονσόλα και κατευθύνει με τα χέρια και την κάμερα του ρομπότ την επέμβαση.Aύριο με την βοήθεια του ο χειρουργός, που η βάση του θα είναι στην Αθήνα, θα έχει την δυνατότητα να χειρουργήσει έναν ασθενή που θα βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μέρος της Ελλάδας.

Το ρομπότ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον χειρουργό αλλά μπορεί να τον βοηθήσει να λειτουργήσει με περισσότερη λεπτομέρεια.Η μέθοδος πρέπει να πραγματοποιήτε από ομάδες έμπειρων χειρουργών που είναι εκπαιδευμένοι σε ανάλογα κέντρα .